10 najlepszych potraw kuchni meksykańskiej


Meksykańskie jedzenie jest jednym z najbardziej aromatycznych i kolorowych. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego niesamowitego jedzenia, wiele tracisz. Meksyk jest południowym sąsiadem Ameryki i miejscem cudów. Kultura meksykańska składa się z niezwykle bogatych tradycji i festiwali, a krajobraz tego pięknego kraju charakteryzuje się ciepłym i tropikalnym klimatem. Jednak jedną z najlepszych rzeczy w Meksyku jest bez wątpienia jego jedzenie. Jedzenie meksykańskie jest znane na całym świecie i wykracza poza tradycyjnie proste jedzenie oferowane w sieciach restauracji. Meksykańskie jedzenie to o wiele więcej niż proste taco i burrito. Bez zbędnych ceregieli, oto 10 meksykańskich potraw, które każdy powinien spróbować.


Chcesz poznać przepisy kuchni meksykańskiej? Sprawdź więcej na https://fajnegotowanie.pl/przepisy/kuchnie-swiata/meksykanska/

Poniżej zapoznaj się z najbardziej popularnymi daniami kuchni meksykańskiej 

10. Tamale
Tamales to tradycyjna meksykańska potrawa, która jest wytwarzana z ciasta kukurydzianego. Potrawa jest gotowana na parze i jest wypełniona różnymi składnikami, np. mięsem, takim jak kurczak, wieprzowina lub po prostu warzywa. Oprócz mięs, można dodać sery, warzywa, owoce czy paprykę. Po zakończeniu procesu napełniania, tamales są następnie owijane w wysuszoną łuskę kukurydzianą i perfekcyjnie parzone. Efektem końcowym jest pyszna skórka kukurydziana wypełniona soczystymi składnikami.


9. Birria
Birria z pewnością nie jest popularną potrawą poza Meksykiem i prawdopodobnie nigdy o niej nie słyszałeś, ale jest to jedna z najlepszych meksykańskich potraw, które każdy powinien spróbować. W swej istocie birria jest prostym daniem przypominającym gulasz, który zwykle zawiera mięso takie jak baranina, które następnie powoli gotuje się w sosie bogatym w przyprawy. Efektem końcowym tego procesu jest pyszny gulasz z delikatnym, soczystym mięsem. Chociaż okazyjnie używa się drobiu lub wołowiny.

8. Carnitas
Carnitas, co dosłownie oznacza „małe mięso”, to danie kuchni meksykańskiej, które pochodzi ze stanu Michoacán. Carnitas przyrządza się przez duszenie lub gotowanie na wolnym ogniu wieprzowiny w oleju lub najlepiej smalcu do miękkości. Wieprzowina jest ugotowana do takiego stopnia, że ​​można ją oderwać widelcem na mniejsze kawałki mięsa – czyli 'szarpana wieprzowina’. To idealne nadzienie do taco.

7. Molcajete
Molcajete jest często określany jako miska lawowa ze względu na sposób, w jaki jest prezentowana do spożycia. Na początek molcajete to miska parujących warzyw i mięsa, można ją nawet nazwać gulaszem. Molcajete podaje się w parującej gorącej misce, która w rzeczywistości jest moździerzem i tłuczkiem, a zarówno danie, jak i jedzenie są gorące w dotyku

6. Mole
Mole. Chociaż większość ludzi określa to danie jako meksykańskie curry, w rzeczywistości odnosi się to do rodziny sosów, które są produkowane w różnych kolorach. Te różne kolory mają różne smaki, a nawet występują w różnych poziomach ostrości. Przygotowanie każdego z tych sosów zaczyna się od tych samych podstaw, jako bazy używa się pewnego rodzaju papryczki chili, a koeljne przyprawy są dodawane później. Niektóre sosy zawierają nawet czekoladę, aby dodać odrobinę słodyczy.



5. Tacos
Tacos są popularnym meksykańskim jedzeniem na całym świecie i nie bez powodu. Tacos to zasadniczo tortille wypełnione serami, sosami i nadzieniami, takimi jak mięso lub fasola, a nawet warzywami, ale klasyczne taco ulicznego sprzedawcy w Meksyku znacznie różni się od jego zamerykanizowanej wersji. Na początek, uliczne tacos nie mają żadnych wymyślnych dodatków, takich jak kwaśna śmietana czy guacamole, ani sałaty ani sera. Wszystko, co zawierają, to jeden składnik, mięso. Jeśli zastanawiasz się, jak te proste dania mają swój smak, to właśnie poprzez przygotowanie mięsa i przypraw.

4. Enchiladas
Następna na tej liście jest inna meksykańska potrawa, która jest powszechna w restauracjach i domach w całej Ameryce, Enchiladas . Enchiladas są wspaniałym obiadem, i są odpowiednie dla miłośników sera. Enchilada to duża tortilla nadziewana warzywami, fasolą i mięsem, zwykle kurczakiem, wieprzowiną lub wołowiną. Następnie jest umieszczana w formie do pieczenia i przykrywana specjalnym sosem i warstwą sera. Całość jest zapiekana, aż ser się rozpuści.

3. Chilaquiles
Chilaquiles to kolejne danie, którego głównym składnikiem jest tortilla. Chilaquiles są przygotowywane przez krojenie tortilli w cienkie paski, które następnie są smażone w głębokim tłuszczu, co stanowi podstawę dania. Po usmażeniu paski kukurydziane układa się na talerzu i dodaje drugą warstwę. Druga warstwa składa się z salsy lub sosu z mole. Danie jest zwieńczone np. jajkami, serem, kurczakiem i kwaśną śmietaną.

2. Owoce z Chilli
Zwiedzając Meksyk, z pewnością znajdziesz ulicznego sprzedawcę, który sprzedaje owoce w kubku, zwieńczone odrobiną chili w proszku, co dodaje pikanterii i kontrastuje ze słodyczą owoców w pyszny sposób. Tym, co odróżnia ulicznych sprzedawców od ogółu społeczeństwa, które może zrobić sobie to danie w domu, jest wykorzystanie świeżych owoców uprawianych lokalnie, takich jak ananasy, kiwi itp.

1. Arroz Con Leche
Arroz Con Leche, czyli „ryż z mlekiem”. To danie to w rzeczywistości coś więcej niż ryż i mleko, to pudding zawierający te dwa składniki jako kluczowe składniki i jest to tradycyjne danie, które nie jest już wyłączne w Meksyku ze względu na swoją popularność na całym świecie. Arroz con Leche jest niezwykle łatwym do zrobienia deserem i można go przygotować w domu przy niewielkim wysiłku i z krótką listą składników, gdzie główne to ryż, cukier, mleko i cynamon. Proste danie jest jednym z najlepszych.

Udostępnij

Zostaw odpowiedź