Charakterystyka kuchni meksykańskiej – dania i przepisy


Potrawy kuchni meksykańskiej są znane i lubiane na całym świecie. Charakterystyczny smak tych dań jest nie do pomylenia z jedzeniem z innego rejonu świata. Nic więc dziwnego, że stała się popularna także w Polsce. Warto spróbować chociaż kilku potraw z Meksyku, szczególnie że są naprawdę proste w przygotowaniu. Poznaj przepis na burrito, chili sin carne i wiele innych dań.


, czyli jaka?

Dania meksykańskie kojarzą się głównie z fasolą różnego typu, ostrą papryczką chili, papryką, kukurydzą i plackami tortilla, które zwykle przygotowuje się z mąki kukurydzianej (niekiedy też z pszennej np. do burrito). Kuchnię meksykańską cechuje też wykorzystanie mnóstwa intensywnych przypraw, które nadają potrawom ten charakterystyczny i ostry smak – często używa się chili, czosnku, kolendry, kminu rzymskiego czy oregano.

Tradycyjne potrawy meksykańskie, które kojarzą niemal wszyscy to tacos, quesadilla, nachos z przeróżnymi salsami, enchiladas, burrito z kurczakiem, indykiem lub innym rodzajem mięsa, chili con carne i chili sin carne (bez mięsa) czy guacamole zrobione z awokado. Kuchnia meksykańska jest wyrazista, bogata w smaki i wyróżnia się na tle innych krajów. Dlatego warto znać chociaż kilka przepisów meksykańskich i rozsmakować się w tych daniach!

Tacos na dobry początek

Wśród przepisów na dania meksykańskie królują dwie przystawki: tacos i quesadilla. Tacos to przeważnie tortille z mąki kukurydzianej (ewentualnie pszennej) wypełnione farszem z warzyw, mięsa i przypraw. Do tacos dodaje się zwykle mięso wołowe, pomidory, czerwoną fasolę, kukurydzę, cebulę, czosnek oraz przyprawia chili, kolendrą, bazylią i oregano. Można też bez problemu przygotować inny farsz np. z dodatkiem kurczaka albo grzybów w wersji wegetariańskiej.

Składniki:

  • 4 gotowe tortille kukurydziane
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • sos tabasco, sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprawdź także  Robert Rodríguez podpisuje kontrakt z Diego Boneta do "El Gato Negro"

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i całość podsmażamy kilka minut. Dodajemy mięso, przyprawy, fasolę, kukurydzę i pomidory z puszki. Całość należy dusić na małym ogniu przez 20-30 minut. Kiedy farsz będzie gotowy, podsmażamy tortille na suchej patelni, a potem nakładamy do nich farsz i składamy na pół.

Quesadilla, czyli prosta przekąska

Kolejną świetną przystawką jest quesadilla. W podstawowej wersji składa się z kukurydzianej tortilli i roztopionego sera. Do środka można też wrzucić inne składniki np. grzyby, kiełbaski chorizo, pokrojone, ostre papryczki, kawałki kurczaka lub warzywa.

Składniki:

  • 4 gotowe tortille kukurydziane
  • 300 g żółtego sera
  • ulubione dodatki

Przygotowanie:

Tortillę kładziemy na patelni, nakładamy na nią ser i wybrane dodatki, a potem całość przykrywamy drugą tortillą. Całość podsmażamy na małym ogniu przez 2-3 minuty aż placek się ładnie zarumieni, a potem przekładamy na drugą stronę na kolejne 2-3 minuty. Gotową quesadille kroi się na kawałki jak pizzę.

Poznaj więcej przepisów na dania meksykańskie: Kuchnia meksykańska

Burrito z wołowiną

Dobry przepis na burrito uratuje niejedną imprezę. Świetnie sprawdzi się także na obiad albo kolację dla rodziny. To proste, ale bardzo smaczne danie, bazujące na pszennych tortillach, ryżu, mięsie i fasoli, można dowolnie modyfikować, dodając do środka ulubione produkty.

Składniki:

  • 4 pszenne tortille
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 200 g suchego ryżu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, chili, oregano, bazylia, kumin

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę i papryki kroimy w kostkę i podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy i całość smażymy przez kilka minut, aż składniki się zarumienią. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy do niego fasolę, kukurydzę i pomidory i dusimy wszystko na małym ogniu przez 20-30 minut. Po tym czasie do farszu należy dodać ugotowany ryż, wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę przypraw. Tortille napełniamy farszem i zawijamy. Tak zrobione burrito należy podpiec na patelni z obu stron.

Sprawdź także  „Dzieci rodzicom” – koncert Zespołu Piosenki i Tańca „Gwarkowie”

Zobacz też przepis naBurrito z fasolą i kurczakiem

Enchiladas z kurczakiem

Kuchnia meksykańska to również zapiekane enchiladas z farszem i sosem. Takie danie świetnie sprawdzi się jako sycący obiad.

Składniki: 

  • 1 filet z kurczaka
  • 4 kukurydziane tortille
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 100 g żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, kolendra, kumin, papryka chili

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w piórka i wyciśnięty czosnek podsmażamy chwilę na patelni. Potem dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy i dusimy całość przez kilka minut. Po tym czasie wlewamy pomidory i gotujemy wszystko jeszcze ok. 10 minut. W tym czasie na drugiej patelni można podsmażyć przyprawionego i pokrojonego na małe kawałki kurczaka. Kiedy sos pomidorowy będzie gotowy, połowę wlewamy do kurczaka, a drugą połowę zostawiamy na patelni. Nadzienie z kurczakiem i odrobinę startego sera nakładamy do tortilli, a potem każdą zwijamy w rulon. Gotowe tortille należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać resztą sosu pomidorowego i posypać startym serem. Danie jest gotowe po 10 minutach zapiekania w 180 stopniach Celsjusza.

Zobacz także przepis na Chili sin carne

Udostępnij

Powiązane posty

Zostaw odpowiedź