México City, Baja California, Guadalajara, Yucatán i Texas to tylko niektóre z miejsc, które zobaczymy w drugim sezonie
Historia, tradycje, ale przede wszystkim dużo smaku to to, co znajdziemy w drugim sezonie Las crónicas del taco. Z tej okazji wybrano sześć słynnych specjałów: suadero (cienki kawałek wołowiny), cochinita (wolno pieczone danie wieprzowe), cabrito (pieczony kozioł), burrito, birria (gulasz mięsny) i pescado (ryba), a do tego dodaje się zapowiadające kontrowersje amerykańskie taco.
Producent serii Pablo Cruz powiedział, jak wybrali te dania. „Najpierw zobaczyliśmy, które z nich zostały pominięte w pierwszym sezonie, oprócz tych, o które ludzie pytali nas na portalach społecznościowych. Ale zdaliśmy sobie sprawę z dwóch rzeczy, w pierwszym sezonie pojechaliśmy bardzo na północ, a teraz musieliśmy udać się na południe, i dotarliśmy na Jukatan, który ma jedną z najbardziej charakterystycznych potraw, takich jak la cochinilla pibil. Poza tym wybraliśmy się nad morze i musieliśmy zobaczyć, co robią w Baja California z rybami, co jest prawdziwą rozkoszą i odważyliśmy się też pójść na bardzo kontrowersyjne taco i mamy nadzieję, że stanie się to prawdziwą dyskusją o serialu, bo takiej jest amerykańskie taco”.
Ale poruszyła ich nie tylko kontrowersja tego dania, ale także to, co kryje się za amerykańskim taco, jak wyjaśnił producent Pablo Cruz. „Myślę, że ważne jest, aby zauważyć, że taco przekraczało granice od dawna i należy zrozumieć, dlaczego w Stanach Zjednoczonych są tacos i dlaczego tak bardzo je lubią. Ten odcinek bada to, zdajesz sobie sprawę, że istnieje sytuacja historyczna dlaczego istnieją tacos, że istnieje duży problem migracji”.
I nie ma wątpliwości co do międzynarodowej sławy tacos, kolejnym dowodem w tej serii jest historia Kevina, Brytyjczyka mieszkającego w Aguascalientes i choć mówi trochę po hiszpańsku, jest znawcą birrii.
Ponadto tacos są odzwierciedleniem różnorodności kuchni meksykańskiej. Hallie Davison, która jest także producentem serialu i pochodzi z Teksasu, wyjaśniła: „Nie można oddzielić taco od swojej tożsamości lub dziedzictwa kulturowego i to właśnie czyni je tak fascynującymi, ponieważ taco, które kobieta je na Jukatanie bardzo różni się od taco, które zjada chilango czy norteño. Jestem ze Stanów Zjednoczonych i istnieje przekonanie, że meksykańska kuchnia jest jednolita, ale w rzeczywistości jest bardzo różnorodna i jesteśmy bardzo dumni, mogąc wszystkim przedstawić ten portret Meksyku. Dzięki tej serii i pokazać ludziom, kim są Meksykanie oraz jakie są ich rytuały i tradycje ”.
Davison ma również nadzieję, że premiera Las crónicas del taco 2 będzie służyć wsparciu branży podczas pandemii. „ To nie było dla nich łatwe, musimy ich wspierać, stosując protokoły higieny i bezpieczeństwa, kiedy idziemy na zakupy. To przedsiębiorcy, a ta sieć tacos w Meksyku jest tym, co tworzy tkankę społeczną, bez nich nie ma Meksyku. Mamy nadzieję, że 15 września, po obejrzeniu serialu, wyjdą na tacos, polecą im zabrać je ze sobą lub do domu”.
Netflix
KiedyPremiera?
W serwisie Netflix – 15 września z siedmioma rozdziałami