W tym kulinarnym reality show rywalizuje ośmiu szefów kuchni, którzy muszą zaprezentować swoje najlepsze techniki przygotowywania ulicznego jedzenia
W czwartek, 19 września, na platformie ViX odbędzie się premiera pierwszego sezonu „Lucha de antojos”, którego gospodarzem jest aktor, biznesmen i influencer gastronomiczny Andrés de Oliveira, lepiej znany jako „Andrés Cooking”.
W reality show bierze udział ośmiu wysokiej klasy szefów kuchni, którzy zamienią swoje luksusowe kuchnie na wózki uliczne, aby przygotować najlepszą wersję kultowego dania z popularnej kuchni. Spróbują podbić ulicę i zademonstrować publiczności swoje umiejętności, aby ustalić, kto po mistrzowsku zaspokoi uliczne zachcianki. Wyzwanie będzie jeszcze większe, gdy ocenią je „Grenache Sommeliers” – ludzie, którzy na co dzień jedzą na ulicznych straganach.
Uczestnikami są znani meksykańscy szefowie kuchni Anna Ruiz, Alexis Ayala, Alexander Suastegui, Chris Dommit, Diego Niño, Emmanuel Prieto, Josefina López i Mariano Torre Hutt. A konkurs to nie tylko zaszczyt bycia uznanym za najlepszego twórcę pragnień, ale także możliwość zmierzenia się z „Patrones” – legendarnymi tytanami street foodu. Ci uliczni mistrzowie reprezentują szczyt ulicznego jedzenia i tylko ci, którzy potrafią zaimponować im swoją kreatywnością i umiejętnościami, będą mieli szansę się z nimi zmierzyć.
W każdym wyzwaniu „Lucha de antojos” szefowie kuchni będą kupować zapasy na tradycyjnym targu w San Juan, a ich kuchnią będą niektóre z najbardziej malowniczych miejsc w Meksyku, takie jak Plaza Santo Domingo, Santa María la Ribera, Barrio de La Romita i Plaza San Jacinto. Tutaj dowiesz się, kto jest najlepszym szefem kuchni spośród ósemki i co tak naprawdę ludzie wolą: tradycję i smaki ulicznych szefów kuchni czy technikę i wiedzę gastronomiczną uczestników. Serial wyprodukowany przez VICE Studios LatAm oferuje nie tylko konkurs kulinarny, ale także celebruje bogatą kulturę meksykańskiego jedzenia ulicznego i szefów kuchni, którzy utrzymują to przy życiu.
„Jestem bardzo podekscytowany, ponieważ nie widziałem jeszcze gotowego produktu. Nagrałem program i przeprowadziliśmy wiele sesji postprodukcyjnych, więc bardzo się cieszę, że mogę zobaczyć efekt w jego wspaniałym splendorze i reakcję ludzi na ten program, który wydaje mi się tak odmienny. To kulinarne reality show, które nie jest konwencjonalne” – powiedział w jednym z wywiadów Andrés. Tak naprawdę w pierwszym odcinku doświadczeni szefowie kuchni będą musieli przygotować najlepszą wersję charakterystycznego Tacos Al Pastor, które jest tak popularne i charakterystyczne dla Meksyku.
„To show, które zrobiliśmy z wielką miłością. W tym odcinku tacos al pastor zaczęliśmy nagrywać rano, a w środku popołudnia spadł ulewny deszcz i musieliśmy przerwać produkcję na około cztery godziny, ponieważ nie mieliśmy już możliwości ponownego wybrania tej lokalizacji, więc zostaliśmy nagrywaliśmy do 03:00 w nocy, więc ten odcinek pod względem produkcyjnym powstawał w pocie i łzach.” – Co więcej, Andrés twierdzi, że w świecie garnacha, jaki ma Meksyk, jego ulubionymi potrawami są tacos al pastor.
Odnosząc się do tego, co sądzi o smakach meksykańskiego street foodu, zaznacza, że jest w Garnachas bez reszty zakochany.
Uznaje również, że jedzenie uliczne jest częścią kultury i specyfiki każdego kraju. „Dorastałem w Wenezueli i rzeczywiście, jedzenie uliczne jest częścią kultury i rutyny wielu ludzi w naszych krajach, dzięki czemu popularne stały się klasyczne przepisy” – podsumowuje.