Pomysły na tort czekoladowy – sprawdź nasze propozycje


Przygotowujesz się na urodziny czy imieniny? A może po prostu kochasz torty i wolisz zajadać je, zamiast innych ciast? Niezależnie od tego, dlaczego szukasz pomysłów na idealny tort czekoladowy, my chętnie podpowiemy Ci, jak zrobić coś naprawdę spektakularnego.

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami to klasyka gatunku – zawsze w dobrym stylu, zawsze idealny do postawienia przed gośćmi. Jak go zrobić? Zacznij od dobrego biszkoptu! Potrzebujesz do tego 160 gramów mąki pszennej, 40 gramów mąki ziemniaczanej, 7 jajek i 180 gramów cukru oraz 50 gramów kakao. Białka oddziel od żółtek, jednak niczego nie wyrzucaj – oba składniki będą potrzebne. Białka ubij na sztywno i ciągle ubijając, dodawaj do nich cukier i po jednym żółtku. W misce wymieszaj kakao oraz oba rodzaje mąki. Sypkie składniki dodawaj do masy jajecznej ciągle mieszając, choć na wyższych obrotach. Masę przelej do tortownicy i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. W tym czasie możesz przygotować krem. Dwie tabliczki czekolady połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do miski 500 gramów mascarpone, jednak rób to powoli, by serek się nie zważył. 500 mililitrów kremówki ubij na sztywno i dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj szpatułką, aż do powstania musu czekoladowego. Biszkopt, gdy będzie już gotowy, podziel na trzy równe części. Każdą z nich skrop kawą. Na dolnym krążku umieść konfiturę wiśniową wymieszaną z wydrylowanymi wiśniami oraz mus czekoladowy. Przykryj biszkoptem i znów udekoruj warstwę w ten sam sposób. Ostatni krążek nasącz kawą i udekoruj musem na górze oraz po bokach. Na torcie ułóż wiśnie, a całość posyp kakao.

Mocno czekoladowy biszkopt i delikatny krem

Jeśli chcesz, by to biszkopt wyróżniał się w tym deserze, koniecznie dodaj do niego trochę więcej kakao. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej intensywny w smaku. Wtedy wystarczy podzielić go na dwie części i przełożyć prostym kremem. Jak go zrobić? Użyj 300 gramów śmietanki kremówki oraz 250 gramów mascarpone. Dodaj także ekstrakt z wanilii i 20 gramów cukru. Śmietankę ubij z cukrem i wanilią, a następnie – ciągle miksując – dodaj mascarpone. Krem będzie gotowy, gdy masa zgęstnieje i będzie stanowiła opór dla mieszadełek w mikserze. Tak przygotowanym kremem wyłóż środek tortu, a także górę i boki. Możesz również ozdobić całość świeżymi owocami – to one najlepiej pasują do tego prostego kremu, a także przepysznego kakaowego biszkoptu.

Tort z kremem bananowym 

Co najlepiej pasuje do czekolady? Oczywiście banany! Dlatego właśnie koniecznie musisz przygotować tort z kremem bananowym. Potrzebujesz do tego biszkoptu z pierwszego przepisu. Krem zaś zrobisz z dwóch bananów ubitych na puree w malakserze oraz dwóch tabliczek białej czekolady i 300 gramów kremówki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kremówkę ubij dokładnie, aż powstanie gęsta pianka. Powoli, ciągle ubijając, dodaj do niej czekoladę (która powinna trochę ostygnąć) oraz puree z bananów. Tak przygotowanym kremem ozdób upieczony wcześniej biszkopt. Brzmi pysznie, prawda?

Na jaki tort masz ochotę? Najlepiej wypróbuj wszystkie trzy pomysły, by wiedzieć, że nic Cię nie omija. Takiego smaku nie warto sobie odpuszczać.

Udostępnij

Zostaw odpowiedź