Kasza jest prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo sycąca. Potrawy na jej bazie były doskonale znane w staropolskiej kuchni. Szczególną popularnością cieszyła się na Podhalu czy Mazowszu, w których to regionach często na talerzu gościła kasza z gryki, jęczmienia lub owsa. A jakie dania z kaszą wiodą prym w polskich kuchniach XXI wieku?


Kasza – dodatek do zup i drugiego dania

Bardzo smacznym daniem, które nie jest skomplikowane, to kasza gryczana podawana z gulaszem, sosem grzybowym lub warzywnym. Jeśli chodzi o ten rodzaj kaszy, to warto, aby na stałe zagościła w menu, bo posiada cenne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i pojawienia się nadciśnienia. Inną popularną kaszą jest kasza jęczmienna, będąca obowiązkowym dodatkiem do krupniku. Można dodać ją również do zup z warzywami czy ugotować zupę łososiową z kaszą jęczmienną. Warto też wspomnieć o kaszy jaglanej, będącej bogatym źródłem witamin z grupy B, którą również można dodawać do zup. 

Kotlety, gołąbki i pierogi z kaszą 

Wegetariańskie kotlety mogą być równie smaczne jak te mięsne. Szybkie w przyrządzeniu są kotlety z kaszy gryczanej z dodatkiem twarogu lub kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem cebuli, koperku i startego żółtego sera. Z kolei planując na obiad gołąbki, warto wprowadzić do przepisu nieco innowacji, zastępując ryż kaszą lub połączyć te dwa składniki w proporcji 1:1. Wśród popularnych dań z kaszą są też pierogi. Aby je zrobić można do kaszy gryczanej lub jęczmiennej dodać grzyby, pieczarki, cebulę, twaróg czy ziemniaki. Jest jeszcze kasza kuskus, która świetnie smakuje w sałatce z kukurydzą, ogórkiem, pietruszką i majonezem. 

W polskiej kuchni jest całe mnóstwo przepisów na pyszne dania z kaszą w roli głównej. A jeżeli ktoś nie ma ochoty spędzać kilku godzin przyrządzając obiad lub kolację, to doskonałym pomysłem będzie wyjście na miasto. Restauracja z kuchnią polską w Warszawie Na Skrajnej to duży wybór dań opartych na sprawdzonych przepisach, których autorami są najwybitniejsi kucharze! 

Udostępnij

Zostaw odpowiedź