Po telenoweli, takich jak „Café, con Aroma de Mujer” i „Hasta Que La Plata Nos Separe”, Carmen Villalobos jest teraz gospodarzem „Top Chef VIP” w Telemundo
Carmen Villalobos jest jedną z rozpieszczonych gwiazd Telemundo, ponieważ jest jedną z ulubieńców latynoskiej publiczności. Aktorka brała udział w produkcjach hiszpańskiej sieci, takich jak „El Señor de los Cielos”, saga „Sin Senos No Hay Paraíso”, „Café con Aroma de Mujer”, a ostatnio „Hasta Que La Plata Nos Separe”. Teraz artystka będzie gospodynią „Top Chef VIP”, nowego reality show w telewizji, w którym celebryci będą walczyć o nagrodę w wysokości 100 tysięcy dolarów.
W dwugodzinnych odcinkach pełnych adrenaliny, dramatów i niespodzianek „Top Chef VIP” przedstawia grupę 16 celebrytów, którzy wejdą do najbardziej wymagającej kuchni w światowej telewizji, aby sprawdzić swoje umiejętności i podbić podniebienia trzech szefów kuchni.
Każda z tych celebrytów wniesie odrobinę kreatywności, pikanterii, a nawet odrobinę dramatyzmu w podróż po upragniony tytuł i 100 000$ w gotówce w tym epickim konkursie dla całej rodziny, w tym: Graciela Beltrán, Chiky Bombom, Luis Coronel , Aída Cuevas, Cristina Eustace, Marlene Favela, Lambda García, Héctor Suárez Gomís, Mauricio Islas, Scarlet Ortiz, Horacio Pancheri, Jennifer Peña, Gregorio Pernia, Zuleyka Rivera, Ferdinando Valencia i Rodrigo Vidal.
Jury „Top Chef VIP” składać się będzie z trzech wybitnych szefów kuchni latynoamerykańskich, w tym szefa kuchni Antonio de Livier, jednego z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych w kuchni meksykańskiej oraz właściciel restauracji w Meksyku. Ponadto był gospodarzem wielu programów i konkursów kulinarnych w telewizji. Karierę gastronomiczną rozpoczął w Bostonie w stanie Massachusetts, gdzie pracował w różnych restauracjach. W Cabo San Lucas zorganizował edycje Festiwalu Pacificooks w latach 2006-2012, gdzie jako gospodarz gościł jedne z największych talentów kulinarnych w kraju. De Livier jest autorem książki kucharskiej Let’s Cook i został uhonorowany nagrodą Five Star Diamond Award jako Distinguished Chef za restauracje LaFrida i Fellinis. Obecnie jest właścicielem restauracji La Panga del Impostor, La ½ Corriente i Ahumadora Rosarito oraz Puerco Nuevo, jest też twórcą Birriamen, czyli połączenia dania meksykańskiego z ramenem.
W konkursie kulinarnym bierze udział również znana szefowa kuchni Adria Marina Montaño, znana szefowa kuchni urodzona w San Diego i wychowana w Tijuanie. Montaño studiowała w The Culinary Art School w Tijuanie, jednej z najważniejszych akademii kulinarnych na świecie. Przez ponad 10 lat pracowała w krajowych i międzynarodowych restauracjach, a w 2016 roku była zawodniczką Top Chef Mexico. Po swoim udanym udziale, jej kariera w kuchni rozwinęła się na wyższy poziom, dzięki czemu została szefową kuchni i właścicielką trzech restauracji w Meksyku.. W swoim CV w świecie gastronomii była twórcą menu Sundance Festival, współpracowała m.in. z Baja Culinary Fest, Baja Meets NYC, A Taste of Modern Mexico w Londynie.
Szef kuchni Juan Manuel Barrientos, twórca i założyciel sieci restauracji El Cielo w Medellín, Bogocie, Miami i Waszyngtonie, dołącza również jako jury Top Chef VIP obok Livier i Montaño. W 2021 roku zdobył gwiazdkę Michelin za swoją restaurację El Cielo w Waszyngtonie – jest to pierwsza kolumbijska restauracja, która zdobyła gwiazdkę Michelin. W 2022 roku obie jego restauracje w Waszyngtonie, DC i Miami otrzymały słynną gwiazdkę Michelin. Jego nazwisko znajduje się na liście 50 najlepszych szefów kuchni w Ameryce Łacińskiej, oprócz innych wyróżnień, otrzymał nagrodę Chef Revelation.