Kawa bezkofeinowa – jak powstaje i czy jest zdrowa?


Kawa bezkofeinowa jak mylnie wskazuje nazwa, nie jest tak do końca pozbawiona kofeiny. Kawa tego typu jest właściwie odkofeinowana. Zazwyczaj ilość kofeiny w kawie bezkofeinowej to niecałe 3% w porównaniu do kawy naturalnie mielonej. Warto więc poznać bliżej tę odmianę kawy


Jak powstaje kawa bezkofeinowa?

Najlepsza kawa bezkofeinowa wytwarzana jest na trzy sposoby. Każda metoda jednak wykorzystuje zielone, niepalone ziarna kawy, które są traktowane, na przykład parą do czasu, aż otworzą się pory w ziarnach i wyekstrahuje się kofeina. Następnie po zakończeniu tego procesu ziarna są palone. Kawę bezkofeinową można pozyskać za pomocą kilku metod:

  1. Ekstrakcja przy pomocy rozpuszczalnika – do tej metody wykorzystuje się chlorek metylenu, octanu etylu oraz wodę w proporcjach, które wypłukują kofeinę z kawy. Po zakończeniu procesu rozpuszczalniki są odparowywane, aby nie pozostały w ziarnach kawy;
  2. Metoda szwajcarska – wykorzystuje zjawisko osmozy w środowisku wodnym oraz wymaga zastosowania filtrów węglowych. Ta metoda w zupełności jest organiczna, nie stosuje się w niej żadnych chemikaliów;
  3. Metoda ekstrakcji za pomocą dwutlenku węgla – ta metoda „odkofeinowania” wykorzystuje przepuszczanie gazowego dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym przez zielone ziarna kawy. Takie rozwiązanie nie narusza związków zapachowych oraz smakowych. Niestety to najdroższy sposób na uzyskanie kawy bezkofeinowej.

Rozpuszczalna kawa bezkofeinowa – czy jest zdrowa?

Jak wiadomo osoby zdrowe, niemające problemów z nadciśnieniem mogą śmiało pić do 2 szklanek dziennie kawy bez żadnego uszczerbku na zdrowiu. Utrzymuje się nawet pogląd, że kawa bardziej pomaga, niż szkodzi. Co jednak można powiedzieć o dobrej kawie bezkofeinowej? Kawa bezkofeinowa różni się przede wszystkim zawartością kofeiny od zwykłej kawy. Może też być w niej mniej składników aktywnych. Nie warto również obawiać się pozostałości środków chemicznych, ponieważ są one całkowicie usuwane w procesie produkcyjnym. Co więcej, kawa pozbawiona kofeiny jest źródłem antyoksydantów, czyli substancji hamujących działanie wolnych rodników. W kawie tego typu można także znaleźć niewielkie ilości magnezu, potasu i niacyny. Stwierdzono również, że picie kawy bezkofeinowej zapobiega wystąpienia takich chorób jak cukrzyca typu 2, choroby wątroby, zawały serca bądź udary, a także demencji, chorobie Alzheimera i chorobie Parkinsona.

Sprawdź także  10 najlepszych potraw kuchni meksykańskiej

Jak można więc zauważyć, kawa bezkofeinowa czy też ta, co posiada kofeinę, jest zdrowa, a pita z umiarem, może pozytywnie wpłynąć na nasz organizm.

Udostępnij

Zostaw odpowiedź